Nee, deze blog gaat níet over de Elfstedentocht! Wel over het weer; onze winter met regen, harde wind, sneeuw, ijs en kou. Sowieso is het weer hét praatje van de dag waar we vooral over klagen. Als we de hond moeten uitlaten met regen en wind, fietsen of boodschappen doen, noem maar op. En wanneer het eindelijk eens sneeuwt is heel Nederland in paniek; de spoorwegen kunnen het niet aan en de wegen staan overvol met auto’s. We klagen wat af met z’n allen..

Maar wat denk je van de wijnboeren? Voor hen speelt het weer een hele grote factor. Te warm of te droog, druiven die te snel rijpen, te nat – met kans op schimmels en ziekten in de plant of vrucht. Wat denk je van hagel, zoals op meerdere plekken in Frankrijk, die de halve oogst kan verwoesten. Het is hard, zwaar en intens werk om uiteindelijk een goed product te kunnen maken.

Rond deze periode van het jaar zijn de wijnboeren in Europa bezig met het ‘maken’ van de wijn; vergisten, rijpen, bottelen, noem maar op. Maar niet de wijnboeren in Duitsland en Oostenrijk die buiten de ‘normale’ productie van wijn wachten op het ‘kunnen’ maken van Eiswein. Zij hopen ieder jaar weer op ‘gunstige’ weersomstandigheden, want zeker niet elk jaar kan deze bijzondere zoete wijn geproduceerd worden. Zij wachten met de pluk als de druiven door nachtvorst bevroren zijn.

Eiswein is een zoete wijn, meestal van de Riesling , Gewürztraminer of zelfs Spätburgunder(pinot noir) druif, waarvan de oogst wordt uitgesteld tot soms wel februari. De druiven zijn tegen die tijd zeer rijp en voor het maken van Eiswein moeten deze bevroren geplukt en geperst worden. Dat is een vereiste voor deze wijn. Het plukken en persen gebeurt allemaal met de hand en vaak s ‘nachts omdat de temperatuur rond de -7 graden moet zijn. Behoorlijk koud en arbeidsintensief dus.

Mede daardoor is deze wijn prijzig maar ook omdat er per druif weinig sap uit geperst kan worden. Soms zelfs maar 1 druppel per druif. Maar wat eruit geperst wordt is zo zoet en vloeibaar als honing…

Door het hoge suikergehalte is de gisting moeilijk op gang te brengen en duurt dan ook langer. Vandaar dat Eiswein een zeer hoog percentage aan natuurlijke suikers heeft. Soms wel 100 gram per liter.  Het alcohol percentage is vrij laag, 7%. Ondanks de grote hoeveelheid suiker is deze edele wijn mooi fris door zijn fruitzuren.

Hoe deze wijn ontdekt en ontstaan is? Toeval, zoals veel per toeval wordt ontdekt.
De eerste Eiswein is gemaakt in de 17eeeuw in Duitsland. De wijnboeren hadden na een hele koude zomer de druiven langer laten hangen in de hoop dat deze nog wat rijper zou worden. Een onverwachts vroege winter zorgde ervoor dat de druiven bevroren aan de ranken hingen en de boeren wilde redden wat er te redden viel. Zij plukten de druiven in bevroren toestand. Tot ieders verassing zorgde dit voor een hele bijzondere en zoete wijn.

En dan nu het grote nieuws van dit jaar… er is geplukt voor de productie van Eiswein!!

Op 22 januari 2019 verscheen er een artikel dat dankzij de actuele vriestemperaturen in verschillende wijnbouwgebieden, druiven zijn geoogst voor de productie van Eiswein, en de verwachtingen zijn hoog!

Eiswein is heerlijk te combineren bij fruitige desserts, ijs en sorbet maar ook super als aperitief of bij een voorgerecht met paté of foie gras. Wij houden de wijnhuizen in de gaten. Natuurlijk, het edele sap is zeer kostbaar maar zó de moeite waard om jezelf eens te verwennen met een flesje.

Mij hoor je niet klagen over kou en vriestemperaturen hoor, ik word al warm van de gedachten aan een slok Eiswein.

Michelle