Vraag aan wijnliefhebbers wat ze drinken als ze een keertje naar de kroeg, bar of het café gaan en het antwoord is vaak; ‘alles behalve wijn, want die is niet te drinken!’

Wat jammer!

Soms heb je zin om de kroeg of de plaatselijke bar te bezoeken. Gezellig met vrienden of vaste stamgasten losjes leuteren over het leven, beetje dobbelen, kaarten of naar muziek luisteren.  Lekker ongedwongen, ontspannen en no nonsens. Waarom dan niet een lekker glas wijn?

Is het omdat de kastelein wijn niet interessant vindt? Of is het omdat hij/zij denkt dat de wijn die hij /zij inkoopt wel ok is?
Is het omdat de leverancier van de kroegbaas geen goed advies geeft?
Of gaat het om zo goedkoop mogelijk inkopen?
Of is onwetendheid de boosdoener?
Tuurlijk, het is ook lastig als je totaal geen idee hebt en het enorme aanbod aan goedkope wijn helpt ook niet mee om de juiste keuze te maken.

Als ik mijn wijn ga uitzoeken en inkopen voor b.v. een proeverij kijk ik naar prijs en kwaliteit. Ik moet absoluut zelf achter het product staan! En hiermee zeg ik echt niet dat goede wijn persé duur moet zijn, zeker niet! De ontwikkelingen aangaande de kwaliteit van wijnen uit b.v. de Pays D’oc, Languedoc-Roussillon of andere grote wijngebieden is sterk verbeterd en is prima! Simpele, soepele wijn, vaak fris en fruitig. Goed gemaakt en geen hoofdpijn de volgende dag.

Tijdens een borreluurtje is het niet lekker een te complexe wijn te drinken waarvan je bij het tweede glas al denkt; genoeg! Iets moois fris, met een fruitig karakter is juist tijdens dergelijke gelegenheden heerlijk. Vaak kiest een witte wijnliefhebber zelfs voor een blokje ijs in de wijn. En waarom? Voor de frisheid?
Een wijn gemaakt van bijvoorbeeld de bekende druif Sauvignon Blanc of Viognier is dan perfect.
Wil je liever toch rood? Kies dan eens een gekoelde rode wijn gemaakt van de Spatburgunder. Mooi rood, fris fruit zonder al die tannines waar de binnenkant van je mond naar elkaar trekt. Ieder wijnland heeft wel iets aan te bieden met die smaken.

Natuurlijk moet het bovenstaande dan wel geschonken worden. Heel de avond aan het bier, is heel de avond een abonnement op het toilet. Heel de avond aan de mixdrankjes is een héél vervelende ‘day after’.

Om dergelijke etablissementen, waar gezelligheid troef is, toegankelijker te maken voor de wijnliefhebber is deze verandering, naar mijn mening, gewoon hard nodig.

Overigens is ons ‘Barretje Vidocq’ achter de Sint-Janskerk in Gouda, vanaf maart 2019 geopend en schenk ik met liefde een mooi glas.

Michelle